Projects
2020
LA FORMACIÓ DE LA FORMACIÓ DEL PAISATGE
Casino de Manresa i Museu Comarcal de Manresa
>
/CAT/
Vídeo monocanal al voltant de l’exposició permanent de “La formació del paisatge” del Museu Comarcal de Manresa, que mostra “la formació geològica i la vida animal i vegetal prèvia als primers testimonis de la presència humana” i que ara està tapada i embalada degut a les obres que es duen a terme al museu.
La proposta recull, a través d’un seguit d’entrevistes, els relats d’algunes de les persones que van participar en la seva història -des de la cerca i selecció de fòssils, i minerals, al discurs museogràfic i al disseny de les vitrines i plafons. Així, es busca situar i articular contextualment les vitrines i posar en relleu l’especificitat de les històries vinculades al seu contingut, la seva formació, les motivacions que les van fer possibles, el seu origen, o les subjectivitats concretes que les han fet com són, com a contraposició a la “universalitat” dels objectes que s’hi mostren – el mineral que representa a tota la seva tipologia més enllà de la seva pròpia especificitat. El lloc comú i vague que és, per a la majoria de nosaltres, la visualització d’una vitrina de minerals o de fòssils, és, en el vídeo, interpel·lat per la diversitat de veus que l’expliquen, però mai vist de forma directa.
Projecte comissariat per Frederic Montornès i produït per el Consorci Transversal.
/CAST/
Video monocanal alrededor de la exposición permanente de La formació del paisatge del Museo Comarcal de Manresa, que muestra “la formación geológica y la vida animal y vegetal previa a los primeros testigos de la presencia humana” y que ahora está tapada y embalada debido a las obras que se llevan a cabo al museo.
La propuesta recoge, a través de una serie de entrevistas, los relatos de algunas de las personas que participaron en su historia -desde la búsqueda y selección de fósiles, y minerales, al discurso museográfico y diseño de las vitrinas y plafones. Así, se busca situar y articular contextualmente las vitrinas y poner de relieve la especificidad de las historias vinculadas a su contenido, su formación, las motivaciones que las hicieron posibles, su origen, o las subjetividades concretas que las han hecho cómo son, como contraposición a la “universalidad” de los objetos que se muestran – el mineral que representa a toda su tipología más allá de su propia especificidad. El lugar común y vago que es, para la mayoría de nosotros, la visualización de una vitrina de minerales o de fósiles, es, en el video, interpelado por la diversidad de voces que lo explican, pero nunca visto de forma directa.
Amb la col·laboració de: